A Magyar Aikido Történelme


A harcművészetek elterjedése a világon

Első hullám

Az első hullám 1900 évek elejére tehető. A Judo és a Karate terjed el először a világon.

Második hullám

A Második világháború után, az 1950-es évek elején kezdett teret nyerni a BUDO sport, miután Japánban engedélyezték a harci sportok ismételt gyakorlását "lágyított" formában, így  elsősorban Európából (Franciaországból) Japánba utazó úttörőknek volt  köszönhető. Magyarországra is hasonlóan jutott el, több csatornán keresztül, de jóval később.

Az Aikido Magyarországon

Az Aikido két szálon, egymástól függetlenül indult el Magyarországon. Az 1960-as években, a Judo (dzsúdó–cselgáncs) mint az akkoriban egyetlen hivatalosan elismert keleti harcművészet, kiemelkedő eredményeket ért el a nemzetközi porondon. Kiváló képviselői Gyebnár Ferenc és Galla Ferenc magas szintre emelték és könyveket publikáltak e témában. Természetesen a fejlődésük érdekében más harcművészeteket is tanulmányoztak a judót körülvevő japán hagyományrendszerben. Az ő segítségükkel teret nyert a harcművészet Magyarországon és lehetőség nyílt könyvek megjelenésére a karatéról, a kung-furól. E könyvekben külön fejezetben szerepelt először az Aikido is.

Az 1970-es évekre tehetőek az első próbálkozások Aikidó gyakorlására, illetve tanítására. Főleg cselgáncsosok, a karatéhoz hasonlóan, próbálkoztak a ju-jitsuval együtt meghonosítani az Aikidót Magyarországon. De ez mind „igazi” mesterek nélkül, könyvből próbáltak fejleszteni. Létrejött egy csoport, akik a ju-jitsu mellett aikidót is megpróbálták. Ezek között volt Bodnár Gyula. Kb. 1976-tól Budapesten, a Sütő utcai Önvédelmi Klubban aikidós technikai elemeket is gyakoroltak.

Az igazi áttörés 1980-ban következett be, amikor Magyarországra érkezett a brazaville-kongói születésű N' Gollo Michel.

N' Gollo Michel azért jött 1979-ben Magyarországra, hogy a Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskolán folytassa tanulmányait. Aikido 2. kyu fokozata volt akkoriban és Ő „eredeti” japán mestertől tanult Masatake Fujitától tanult. 1980-ban az évfolyamtársai kérésére kezdett Aikidót tanítani. Az első edzéseket hajnalban tartotta a tornacsarnokban egy 6 fős lelkes csoportnak. Első tanítványai közt volt Zabó Ákos, Horváth József, Kondi Gyula, Csipkereki Tibor, Bednarik János, Vörös Péter és egy évvel később Elsner László. A mostoha körülmények sem tudták megakadályozni a csoport lelkesedését. Gollo Michel és tanítványai sorra kezdték látogatni azokat a termeket, ahol elkezdtek próbálkozni az aikido oktatásával és nekik bemutatták az „igazi” Aikido edzéseket, "hirdették az igét". Így tartottak edzést Bodnár Gyulának, majd az akkor aikidoval kezdő Várszegi Rudolfnak és másoknak is.

Az Aikido első hazai debütálása a Televízióban 1982-ben volt, a Budapest Sportcsarnok megnyitója előtt rendezett „Riporter kerestetik” műsora alatt, amikor is Golló Michel , Zabó Ákos, Horváth József, Bednárik János Kondi Gyula reggeltől késő estig a csarnok küzdőterén bemutatózott!

1982 után alakult egy másik csoport is akik budapesti egyetemekre és főiskolákra jártak, ők Rakotonoarivo Jean Hugo Michel madagaszkári, akkoriban 4 kyus aikidost nevezték ki mesterüknek. Első tanítványok voltak többek közt Gáspár László, Katona József, Botka Péter és Gollob Szabolcs .

1984-ben Tatán, miután Elsner László ott folytatta munkáját megszervezte, hogy Tatán, a Fenyves Grillben Gollo Michel aikido bemutatót tartott, melyen ukék voltak: Horváth József, Zabó Ákos, Várszegi Rudolf. Fotók a történeti archívumban megtalálhatóak. Itt merült fel egy önálló szövetség létrehozásának a gondolata. 1985-ben alakult meg a Magyar Karate Szövetség Aikido Szakága. A vezetőség tagja Bodnár Gyula és Horváth József. Ebben az évben létrejött a kapcsolat Günter Steger 2. danos mesterrel aki ezután sok tábort vezetett Magyarországon Karin Strobllal együtt. Ugyanebben az évben a bécsi Matsumu Budo Centerben tartott nemzetközi táboron először vett részt egy Magyar Aikido csoport. A tábor vezetője Tamura Nobuyoshi 8. danos mester volt aki az Aikido Nagykövete címét viselte Európában. A magyar Aikido csoporttal az osztrák TV riportot is készített a helyszínen.

Győrben szervezett formában 1984-ben kezdtek aikidot gyakorolni, az akkori Győri Dózsa SE keretein belül. Vezetőjük a mai Herkules DSE vezetője Tóth István.

1986-ban volt az első nemzetközi, egyhetes edzőtábor Magyarországon, Tatán, a Dobi István Szakmunkásképző Intézet tornatermében. Az edzéseket Günter Steger és Karin Strobl vezette. A tábor végén Junichi Yoshida 4. danos mester, aki Tamura sensei tanítványa volt, danvizsgát tartott. Ez volt az első magyarországi aikido danvizsga. Sportdiplomáciai szempontokat figyelembe véve 1. dan fokozatot kapott Horváth József, Várszegi Rudolf és Bodnár Gyula.

1987-ben a Budapesti Építők Sportcsarnokában egyhetes nemzetközi edzőtábort tartott Michel Narey 5. danos angol mester. A tábort danvizsga zárta és Junichi Yoshida sensei a 10 vizsgázó közül négynek adományozott 1. dan fokozatot: Botka Péter, Katona József, Gollob Szabolcs, Elsner László. Ebben az évben még két tábor volt. Giorgio Veneri olasz és Jean Dedobbeleer belga 5. Danos mesterek vezetésével.

1988. februárjában Tamura sensei először látogatott el Magyarországra. Ettől kezdve 2007-ig minden év februárjában megtisztelte hazánkat látogatásával.

1989 után az új egyesülési törvény segítségével jött létre az önálló és 2000 óta közhasznú társadalmi szervezetként működő Magyar Aikido Szövetség (MASZ, alapítva 1990). 

1989-ben Michel Hammon 3 dan jön Magyarországra és edzőtábort tart Horváth Józsefnél a Zrínyi Akadémián.

1990-ben jelent meg az első önálló hazai Aikido könyv. Kósa Tibor-Gáspár László: Aikido (Sport 1990). Pár évvel később jelent meg, szakmai szempontból az Aikido teljes szilabuszával, Kozsuharov Ognjan Aikido című könyve (Főnix 1996).

1990-ben, a Zrínyi Miklós Katonai Akadémián, Christian Tissier 5. danos francia mester tartott hétvégi tábort, ahol Gollo Michel sikeres 3. Danos vizsgát tett.

1991. márciusában Heinz Patt 4. danos német mester járt Budapesten és a Klapka utcai Honvéd teremben tartott tábort. Még ebben ez év júliusában, Tamura sensei és Michel Narey sensei vezetésével egy egyhetes nemzetközi edzőtábor tartottak Keszthelyen, 500 fő részvételével.

1991-ben Gollo Michel és Kozsuharov Ognjan vezetésével megalakult a Magyar Aikido és Aikibudo Szövetség (MAASZ) elnök: Horváth József Fb: Zabó Ákos. Ismét két szálon futnak tovább az események. Ekkor két szövetség egymás mellett, párhuzamosan működik tovább. Ezen események ellenére egyre több külföldi mester látogat hozzánk a két szövetség szervezésében.

1992. decemberében Tokióból, a Hombu dojoból látogatott el Magyarországra Fujita Masatake 8. danos mester a MAASZ szervezésében. Ő a Hombu külügyi titkára, az afrikai régió vezető instruktora. A magyar Aikido az európai színvonalhoz felzárkózott és egyenrangú taggá vált.

1993 Csopak, Michael Narey egyhetes edzőtábora. Ebben az évben a Magyar Aikido és Aikibudo Szövetség átalakult, és Magyar Aikido Kultúra Szövetség néven működik tovább. Februárban Tamura sensei, márciusban Yokota Yoshiaki, 6. danos mester Budapesten, decemberben Fujita sensei Tatán vezettek hétvégi kurzust. Nyáron, Csopakon Michael Narey 6. danos mester vezet egyhetes edzőtábort.

1994-1996. között minden évben rendszeresen hazánkban látogatott Fujita sensei, Tamura sensei, Yokota Yoshiaki 6. danos mester, akikhez 1996. márciusában a Svájcban élő Ikeda Masatome, 7. danos mester is csatlakozott. 1994-től MASZ nyári éves szövetségi edzőtábor Csopakon: Suga Toshiro és Jaff Raji vezetésével.

1996-ban Gollo Michel már a harmadik szövetséget alapítja Magyar Aikido Alapítvány néven. Márciusban a Svájcban élő Ikeda Masatome 7. danos mester is tartott tábort Magyarországon. 1996-ban a nyári edzőtábor vezetésére, a MAKSz meghívására maga Kobayashi Yasuo sensei érkezett Budapestre is tábort tartott. Szeptemberben megalakult a Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesületét (MKDE).

Ettől kezdve rendszeresen látogattak hazánkba mesterek külföldről (Tamura sensei 2010 +, Fujita sensei 2014+, Kobayashi sensei, Asai sensei...) és európából (Christian Tissier, Jaff Raji és Malcolm Tiki Shewan Franciaországból, Giampietro Savegnago sensei Olaszországból...).

2000-ben a Pest Megyei Bíróság bejegyzi a Magyar Aikido Kultúra Szakszövetséget (MAKSz). Az egyesület végzi a hatályos magyar sporttörvény szerinti szakszövetség munkát. Ehhez a szervezethez csatlakoznak a különböző sportegyesületek, klubok, de ide csatlakoznak alapítványok is, ami – bár ez jogilag nem megengedett, hiszen alapítvány nem lehet tagja egyesületnek – hallgatólagosan mégis elfogadott. 2001-től a MAKSz évi 1-2 alkalommal nyílt napot rendez, ahol a tagszervezetek technikai vezetői tartanak edzéseket.

2002 Giuseppe Ruglioni sensei, a Shin Shin Toitsu Aikido (ki-aikido) olaszországi insrtuktora Magyarországra látogat. Ezután indul el hazánkban a Ki-aikido gyakorlása. (A mester 2016-ban bekövetkezett haláláig aktivan oktatott hazánkban, csapata a KI Aikido )

2003 A Gollo Michel vezette szervezetből kivált instruktorok (Karászi Sándor, Pasqualetti Gergő és társaik) megalapítják a Magyar Aikikai Aikido Kultúra Szövetséget.

A 2003-ban alapított Ecole de Budo Raji International technikai vezetője Jaff Raji, (aki 1994-óta tart évente több edzést is Magyarországon) a MASZ nyári táborainak vezető instruktora.

2004-ben Szalai Balázs és tanítványai kiváltak az Elsner László vezette Aikido Alapítványból és megalapították az Aikido Testgyakorló Egyesületet. 2005-ben sikerült felvenniük a kapcsolatot a 40 éve Németországban élő Katsuaki Asai 8. dan aikikai sensei-el. Azóta több edzőtáborán vehettek részt az egyesület tagjai Bielefeldben, Düsseldorfban – Asai sensei saját dojojában – Trnavában, Prágában, Pulheimben és Budapesten.

2006-tól évente Verebics Antal emléktábor Verebics Hajnalka szervezésében.

2007 októberében Katsuaki Asai a Német Aikikai technikai vezetője edzőtábort tartott Budapesten. Azóta minden évben hazánkba jön hétvégi edzőtábort tartani.

2008 tól folyamatosan meghívásra kerülnek külföldi mesterek, különféle klubok és egyesületek szervezésében. Egy–két további név a gyakrabban hazánkba látogatók mesterek közül:, Takanori Kuribayashi, Bodo Röder, Bruno Gonzalez, Jaf Raji, Philippe Goutthard, Nebi Vural, Frank Koren, Donovan Waite…

Adalék a 2012-ben Magyarországon tevékenykedő jelentősebb szervezetek és vezetőik listájáról. Nem teljes, mivel folyamatosan nyílnak és (sajnos) bezárnak dojók és klubok.

Magyar Aikido-Kultúra Szakszövetség

 • (több egyesületet tömörítő Országos Sportági Szakszövetség)
  (Zabó Ákos elnök 4. dan)
 • Aikido Enman Egyesület 
  (Gollo Michel 6. dan)
 • Főváros és környéke Aikido Egyesület (FAE) 
  (Aranyi Zsolt 4. dan, Kozsuharov Ognjan 5. dan)
 • Kelenvölgyi és Gazdagréti Aikido Klub Egyesület
  (Verebics Hajnalka 5. dan)
 • Magyarországi Kobayashi Dojók Egyesülete (MKDE)
  (Szabó Balázs 5. dan)
 • Magyar Aikido Szövetség
  (Gáspár László 2. dan, Gollob Szabolcs 4. dan, Katona József 4. dan, Tóth István 4. dan)
 • Magyarországi RAJI BUDO Iskola.
  (Gollob Szabolcs 4. dan)
 • Aikido Testgyakorló Egyesület
  (Szalai Balázs 2. dan)
 • Aikido Alapítvány
  (Elsner László 5. dan)
 • Magyar Aikikai Aikido Egyesület
  (Pivony Attila 5.dan)
 • S Budo SE Szombathely
  (Sziber János 4. dan)